zaterdag 18 januari 2014

Spitskoolschotel, het recept...

Gisteravond ben ik lekker aan het kokkerellen geweest en had deze Spitskoolschotel met gehaktballetjes gemaakt.
 
 
Ik heb deze schotel al vaker gemaakt, maar vond het wel leuk om hiervan een foto te maken en op facebook te zetten. Ik kreeg van een paar dames de vraag of ik het recept wilde delen. Natuurlijk wil ik dat.


Ingrediënten voor 4 personen:
1-2 el paneermeel
750 gram kleine aardappelen
3 wortels
1 kleine spitskool (ca . 600 gram)
zout en peper
1 ui
400 gram half om half gehakt
1 ei
2 tl mosterd
1-2 el + een beetje olie
2 el boter
2 el bloem
100 ml slagroom
5-6 takjes tijm
5-6 takjes kervel
50-75 gram geraspte belegen kaas. (mag ook meer zijn) 
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze 18-20 minuten. Maak de groenten schoon. Snijd de kool en wortelen in blokjes of stukjes. Kook ze ca. 10 minuten in ca. 750 ml water met wat zout (met het deksel op de pan). Giet af en bewaar 500 ml van het kookvocht. 
Pel en snipper de ui. Kneed het gehakt, het ei, wat zout en peper, de mosterd, de ui en het paneermeel tot een soepele massa. Vorm hiervan balletjes. Bak ze in 1-2 el hete olie rondom in ca. 6 minuten gaar.
Verhit de boter en fruit de bloem erin aan. Klop met de garde het kookvocht van de groenten en de slagroom erdoor. breng aan de kook en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen. was de kruiden, trek de blaadjes eraf en roer deze door de saus. Breng op smaak. 
Schep de aardappelen met de groenten en de gehaktballetjes in een ingevette ovenschaal. Voeg de saus toe en als laatste de geraspte kaas er overheen.
Bak ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven (elektrisch: 200 graden / hetelucht: 175 graden / gas: stand 3)
Heel veel plezier met het maken van deze schotel. 
Groetjes, Mascha

7 opmerkingen:

Ineke zei

Dank je voor het delen van je recept. Alleen de kaas mag ik hier nooit eroverheen strooien, ze haten kaas en vinden het stinken ;-)

Liefs, Ineke

Wilma Kuin zei

Dankjewel zegt deze dame,.. ga het zeker deze week een keer maken,..

Gerda Hartman zei

Bedankt, ga hem snel eens maken. Ziet er zo lekker uit.

sylvia zei

toch maar even opgeslagen.......voor als de WeightWatchers-periode voorbij is........:(
Ziet er onwijs lekker uit!!!
groetjes, Sylvia

Nanske zei

Ja, hoor...dit lijkt me super lekker...
Ik zie bij AH steeds van die spitskool liggen en denk dan...
Dat zou ik best ook es willen klaarmaken.
Smaakt vast een beetje als witte kool ?
Ik maak elke zaterdag een menulijst voor 7 dagen.
Dus nu kan ( mag ) ik dit niet meer veranderen.
Maar de week daarna zal ik dit zeker en vast es klaarmaken.
Dikke merciekes enne...fijn weekend,he.Groetjes,nanske

connie aben zei

Lijkt me heerlijk.
Meteen opgeslagen.
Bedankt voor het delen.

Jitske Quiltpoes zei

Tip van mijn schoonmoeder, als je spitskool kookt doe er dan prei doorheen, wordt het net even pittiger van en ga deze schotel zeer zeker proberen groetjes Jitske